Beeld: Getty Images

Had u ook zo’n mooie kerstboom op de afdeling staan? Dan zorgt het weghalen daarvan nu vast voor een kale ruimte en een spontaan gebrek aan sfeer. Daar is makkelijk iets aan te doen: vervang de kerstboom door een of meerdere kamerplanten. Dat levert op meerdere vlakken voordelen op voor u en uw personeel.

Bestrijd kantoorziekte 
Uit onderzoek van ruimtevaart-agentschap NASA naar luchtzuiverende planten blijkt dat alle kamerplanten de lucht tot op een zekere hoogte kunnen zuiveren, maar er zijn een aantal planten die er uitzonderlijk goed in zijn. Zó goed dat ze zelfs tot 70% tot 80% van de schadelijke chemicaliën uit de lucht kunnen halen. Dat betekent een einde aan het sick building syndrome, ofwel kantoorziekte en de bijhorende symptomen als  een snotneus, hoofdpijn, niezen en geïrriteerde ogen. 

De Indische onderzoeker Kamal Meattle deed een soortgelijk onderzoek als NASA. De reden was dat zijn longcapaciteit was verminderd tot 70%: de Indische luchten maakten zijn longen langzaam maar zeker kapot. Om dat tegen te gaan, deed Kamal vijftien jaar lang onderzoek naar luchtverversing door middel van gezonde kamerplanten in een druk bemand kantoorgebouw. Hij spreekt over de resultaten in zijn Ted-talk How to Grow Fresh Air

Goede gezondheidseffecten
Duidelijk naar voren komt dat de productiviteit van de kantoorwerkers uit Kamals onderzoek door de aanwezigheid van de gezonde kamerplanten steeg met zo’n 20%. Het effect van verschillende soorten planten werd in dit testgebouw per vierkante meter en per persoon gemeten. En de gezondheidseffecten spreken voor zich. Oogirritatie nam af met een indrukwekkende 52%. Algemene ademhalingsproblemen met 43%. Het aantal gevallen van hoofdpijn daalde met bijna een kwart. Het aantal longaandoeningen bij de kantoorwerkers daalden met 12% en zelfs de astmatische klachten die veel van hen hadden waren 9% minder. 

#1 Zuiver de lucht met deze vier kantoorplanten


De Areca Palm: Voor honderd procent pure lucht heeft u er drie per persoon nodig, maar met één van deze gezonde kantoorplanten heeft u ook al een aanzienlijke verbetering in de luchtkwaliteit. Stof wekelijks de bladeren af en het is een topper wat betreft zuurstofaanmaak. Volgens NASA rekent hij ook af met Formaldehyde. 
De Sansevieria: Door Kamal de slaapkamerplant genoemd, want hij doet zijn luchtverfrissende werk namelijk ‘s nachts. Daarnaast kan de sansevieria Benzeen, Trichlooretheen en Formaldehyde uit de lucht halen.
De Scindapsus: De Scindapsus of Epipremnum aureum kan er ook wat van. Een kanjer van een gezonde kantoorplant in het verwijderen van voornamelijk Formaldehyde en Benzeen.
De Gerbera: Wil je net wat vrolijkers op kantoor? Een vaasje of pot Gerbera’s doet de truc net zo goed. Grote favoriet uit het NASA-onderzoek, doordat hij ver boven de rest uitstak in het opruimen van Benzeen én Trichlooretheen. Formaldehyde pakt er gewoon als bonus bij.

#2 Haal het bos binnen


Kamerbomen zijn de woonplanten van de maand januari. Ze geven u het betere bosgevoel binnen, óók als buiten alles nog kil en kaal is. Bovendien kan ‘ie met zijn formaat de leegte van de kerstboom makkelijk vullen. Fijn aan kamerbomen is dat u er meteen heel veel groen mee in huis haalt. De keuze is enorm. Denk aan de struikachtige , de tropische Dracaena en de parasolachtige kroon van Pachira.  Voor een rustig en compacte sfeer op de werkvloer kiest u voor één soort waarvan u er een paar bij elkaar zet. 

#3 Ook geschikt voor een mannencultuur


Een plant maakt uw kantoor levendiger en zorgt voor kleur. Vermindert stress, kent zijn plek als u in bespreking bent, schudt eens met zijn bladeren en groeit tevreden als u hem verzorgt. Een plant op kantoor laat ook zien dat u iets in leven kunt houden, dus weten uw klanten ook dat ze bij u in goede handen zijn. Daarnaast doet deze milde vorm van zorgzaamheid menig vrouwenhart op hol slaan. Is uw kantoor nu vooral nog een mancave? Kies dan voor een Myrtillocactus, de Coffea arabica, de Sarracenia of de Ficus 'Anouk'.

#4 Groene vingers niet nodig


Volgens Parijzenaar Noam Levy van The Green Factory hoeven u en uw medewerkers overigens geen groene vingers te hebben om uw werkomgeving groener te maken. Met behulp van een terrarium tovert u namelijk de woon- en werkomgeving om tot een groene oase.  Noam maakt vegetale composities in glazen terrariumpotten met deksel met als doel om zelfvoorzienende ecosystemen te maken. Elke creatie is met de hand gemaakt, bestaat uit een klein boompje in het midden van de pot, met nog wat groen en stenen er omheen. Op een paar gietbeurten per jaar na, heeft het ecosysteem weinig hulp nodig. Met zo'n terrarium haal u een stukje bos in huis. Komt u voorlopig niet in Parijs? U kunt ze ook zelf maken. Leuk voor een middagje teambuilding.