Regel 1: Zoenen is geen must

Zoenen van medewerkers/collega’s is niet vanzelfsprekend. Medewerkers mogen het zoenen altijd afhouden. Is het niet gebruikelijk om elkaar te zoenen met verjaardagen en andere feestelijkheden, dan is het ongepast dit ineens bij de nieuwjaarswens wel te doen. Je kunt de ander ermee in verlegenheid brengen. De een wel en de ander niet is ook af te raden. Best gênant als je maar een paar medewerkers zoent. Zoen dan niemand. 
Hoe het hoort: Wanneer jij of een van jouw medewerkers niet wenst te zoenen, dan hoort de ander dit altijd te respecteren, ook als er een zoencultuur op het werk heerst.
TIP: Houd de ander op afstand door je arm gestrekt te houden bij het geven van een hand en buig je gezicht enigszins af van de ander. En je kunt hierbij ook nog met je linkerhand afduwen op andermans schouder, om te voorkomen dat je met een rukje naar de ander toegetrokken wordt. 


Regel 2: Aantal zoenen afhankelijk van personeelsbestand


Drie zoenen? Het wordt minder gebruikelijk. De drie zoenen, ooit ontstaan in Brabant, worden steeds vaker vervangen door een vluchtige kus waarbij je de wang niet echt aanraakt en alleen een smak geluid geeft. Of je zoent en hoeveel zoenen je geeft hangt ook samen met cultuur en diversiteit van het personeelsbestand. Heb je een internationaal bedrijf met veel Engelse en Duitse medewerkers? Dan volstaat één vluchtige zoen. Spanjaarden en Italianen zijn content met één zoen op elke wang. Veel Marokkaanse werknemers in dienst? In Marokkaanse kringen wordt zelfs vier keer gezoend.
TIP: Reageer op lichaamstaal van de ander. Merk je dat de medewerker je op afstand probeert te houden, houd dan de eer aan jezelf en volsta met een oprechte stevige handdruk.

Regel 3: Gelukkig nieuwjaar wensen kan tot Drie Koningen

Tot wanneer mag je je medewerkers een gelukkig 2020 wensen? Tot maandag 6 januari (Drie Koningen) wens je je medewerkers ‘legaal’ een gelukkig nieuwjaar. Ook op de Nieuwjaarsreceptie na Drie Koningen, wordt van jou verwacht dat je iedereen een gelukkig nieuwjaar wenst. 
Hoe het hoort: Respectvol reageren op een nieuwjaarswens en de ander ook een gelukkig Nieuwjaar wensen. Ook als iemand er rijkelijk laat mee is; volgens de etiquette is het niet de bedoeling dat je medewerkers/klanten/relaties gaat corrigeren en zeggen dat het niet meer kan.
TIP: Zorg dat je er verzorgd uitziet en frisse adem hebt.


Beeld: Getty Images