De derde maandag* in januari is volgens de wetenschappelijke formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall, de deprimerendste dag van het jaar. Op die dag zouden we moeten kampen met onbehaaglijke gevoelens. Want: het is gedaan met de gezelligheid van de feestdagen en (verlate) nieuwjaarsborrels. Goede voornemens? Het gros heeft ze alweer verdrongen of verbroken. Vakantie? Die is nog láng niet in zicht. En het weer? Het had flink donker, koud en nat moeten zijn. Maar vandaag is het licht, fris en zonnig. Kortom, Blue Monday is misschien wel minder ‘blue’ dan de flauwekulformule van Arnall beweert. 5 berichten waar je sowieso best blij van kunt worden:

01 Je mag stoppen met multitasken

De Amerikaanse psychologen David Strayer en Jason Watson doen er al jaren onderzoek naar. Ze hebben duizenden mensen allerlei dingen tegelijk laten doen, van lopen en luisteren tot auto- rijden en bellen. En steeds blijkt weer dat ons brein er niet voor is gemaakt; we kunnen onze volle aandacht slechts op één ding tegelijk richten. Doe je dat niet, dan moet je voortdurend schakelen, waardoor je tijd verliest en meer fouten maakt. En je achterblijft met het onbehaaglijke gevoel steeds tijd tekort te komen, voortdurend ingehaald te worden door je to-dolijst en niet toe te komen aan dat wat je écht wilde doen. Stop met multitasken, zegt Theo Compernolle, neuropsychiater, stressexpert en auteur van het boek Ontketen je brein. Gedeelde aandacht bestaat niet, zegt hij. Het enige multitasken dat we wel kunnen, is aan iets anders denken tijdens een routinehandeling waarbij je je verstand op nul kunt zetten. Dus wel: de was vouwen voor de tv. Niet: een rapport lezen en tussendoor een telefoontje plegen of op Instagram kijken. Dat is 'gegoochel met informatie', dat tijd en energie kost en je onnauwkeurig maakt. Steeds moet je je oorspronkelijke taak weer op zien te pakken en hopen dat je je oude concentratieniveau hervindt. De verloren minuten kunnen oplopen tot uren, en allemaal verdwijnen ze in het 'zwarte gat van multitasking'. Met als gevolg het gevoel dat de tijd je door de vingers glipt.

02 Je hoeft vakantiedagen van werknemers niet bij te houden

Net als in de Verenigde Staten zijn er in Nederland bedrijven die de vakantiedagen van hun werknemers niet meer bijhouden. Ze zien het als beloning voor de betrokkenheid van hun personeel. Het ongelimiteerd opnemen van vakantiedagen biedt bovendien boekhoudkundige voordelen en harder en efficiënter werkend personeel, zo staat op de pagina van de NOS te lezen. Het levert meer productiviteit op volgens Pepijn Hentenaar van media- en consultancyfirma &samhoud. Chris Hall van softwarebedrijf Bynder: "Deze constructie moet tot een hogere arbeidsproductiviteit leiden, omdat werknemers uitgerust en daardoor gelukkiger zijn." Arbeidspsycholoog Marc Schabracq denkt dat het best de productiviteit en de kwaliteit van het afgeleverde werk kan verbeteren. "Het is geen onsympathieke manier van werken. Het is iets wat het moreel aanspreekt." Een keerzijde is er ook: er zijn altijd medewerkers die te weinig vakantiedagen opnemen omdat ze geen grenzen durven stellen. Wat stress en burnout in de hand zou kunnen werken. Door toch een minimumaantal vakantiedagen verplicht te stellen kunt u dit wellicht (deels) voorkomen. 

03 Je mag stoppen met diëten: ze maken dik

Journalist An Bogaerts schrijft dat diëten dik maakt; "Dat is geen provocerende slogan, maar een wetenschappelijke waarheid. Nagenoeg alle onderzoeken naar het langetermijneffect van diëten tonen aan dat wie een streng dieet volgt vijf jaar later minstens vijf kilo méér weegt dan voor hij of zij aan het dieet begon. En dan hebben we het nog niet over de emotionele schade. Slecht plan dus, dat diëten. Zelfs het voornemen om in de toekomst te gaan diëten geeft extra kilo’s. Wie zich voorneemt om op een bepaalde dag een dieet te beginnen, eet vandaag en morgen véél meer dan normaal. Goede voornemens maken? Bogaerts raadt het af. Probeer liever in alle stilte wat minder of lichter te eten en doe dat heel geleidelijk. Een suikertje minder in de koffie, eens geen choco op de boterham, een dessertje afslaan. Leg vooral niet te veel druk op jezelf. Iedereen maakt fouten."

*De term Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005, in opdracht van Sky Travel, een bedrijf dat vakanties naar de zon wilde promoten. Op basis van een zelf ontwikkelde ‘wetenschappelijke’ formule (met factoren als ‘tijd tot Kerst’ en ‘weersomstandigheden’) berekende Arnall dat de deprimerendste dag van het jaar op de derde maandag van januari valt óf op de maandag van de laatste volle week van januari.