Kortgezegd weigert het Amsterdamse techbedrijf Bynder alle medewerkers in de week van 31 juli t/m 4 augustus de toegang tot kantoor. De deuren van de zes kantoren wereldwijd blijven een week lang gesloten. En dat betekent dat de in totaal 300 medewerkers elders moeten gaan werken.

“Voor veel mensen is het toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken”

Waarom? Chris Hall, oprichter en CEO van Bynder: “Het idee voor de remote werkweek is ontstaan toen we ons beleid voor onbeperkt verlof evalueerden. Tijdens de zomermaanden wil niemand voortdurend op kantoor zitten. Dat komt de creativiteit en productiviteit niet ten goede."
Voor veel mensen is het echter toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken, vertelt Hall. Terwijl je met de juiste tools eigenlijk overal aan de slag kan, zo weet hij uit ervaring. "Daarom willen we onze medewerkers stimuleren om nieuwe werkplekken te ontdekken. Dat hoeft echt niet perse thuis te zijn: ik reis de hele wereld over en red me prima vanuit hotelkamers en koffiebarretjes. Er is bijna overal wifi – dan kom je een heel eind.”

buiten de deur werken op locatie

CEO Chris Hall weigert personeel toegang tot het kantoor.

4 augustus: alle bedrijven remote day

Bynder roept andere bedrijven op om vrijdag 4 augustus ook voor één dag de deuren te sluiten. “We willen werknemers en managers een steuntje in de rug geven,” stelt Hall. “Natuurlijk zal niet iedereen gelijk voor een week gaan, maar een dag lijkt haalbaar. Als veel bedrijven meedoen wordt het misschien wel een jaarlijks fenomeen." Hall vindt het een vrolijke gedachte dat straks iedereen vanaf een inspirerende plek zit te werken. Zelf geeft hij het goede voorbeeld: Hall klokt de komende weken in vanaf een hagelwit strand in Azië.

Werken vanaf de camping

Wisse Dielesen, business analist bij Bynder vindt de actie positief: “Soms ben je toch bang dat je manager of team denkt dat je minder productief of betrokken bent als je niet op kantoor aanwezig bent. Het is typisch Bynder om ons op deze manier het vertrouwen te geven om gewoon te werken waar je wilt."Dielesen weet nog niet waar hij gaat zitten. "Misschien ga ik wel een weekje naar Frankrijk. Dan kan ik overdag geconcentreerd werken en geniet ik ’s avonds van de mooie uitzichten en het goede eten.”

Bynder besteedde met de onbeperkt verlofregeling al eerder aandacht aan het welzijn van medewerkers. “Dit idee komt uit dezelfde gedachte voort,” zegt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar van ons hoeven de mensen niet perse thuis te werken. We willen dat ze werken vanaf een locatie waar ze voldoende ontspannen, dat kan het strand of het zwembad zijn. Dat klinkt misschien onorthodox, maar we houden ervan om ons personeel af en toe te verrassen.”

Flexibele werkplek ook voor jouw werknemers

Denk je erover om je medewerkers ook wat vaker buiten de deur te laten werken? Dat is zo vreemd nog niet. Er is een grote groep werknemers met een vaste baan die niet meer elke werkdag op kantoor hoeft te verschijnen. Volgens TNO zou het om de helft van de hoogopgeleiden gaan. Handig als de werknemer de file wil mijden of na een klantbezoek nog iets wil uitwerken.

Waar wordt er dan gewerkt? Wellicht in een van de beste werkplekken buiten de deur. Wij sommen er hieronder een paar op. 

beste werkplekken buiten de deur flexwerken

Top beste werkplekken buiten de deur

Werkplek #1 De Nieuwe Bibliotheek – Almere

Prachtig ontworpen gebouw dat erg in trek is bij flexwerkers. Met veel buitenlicht en aangename ruimtes. Op de tweede etage, waar je kunt werken, staan fijne laptoptafels met daarin verwerkt stopcontacten en goede verlichting. Hier overheersen niet studenten maar IT’ers en mantelpakjes. 

Werkplek #2 Seats2meet Strijp-S – Eindhoven

Gelegen op een oud fabrieksterrein van Philips, in een voormalig fabriekspand. Industriële uitstraling, fris ingericht en goed bezocht door flexwerkers. Een plek waar alles klopt: razendsnel internet, in de buurt van elke stoel een stopcontact, prettige tafels, en gratis koffie en lunch. En, belangrijk: een plek waar je gemakkelijk contact legt met je medeflexwerkers - tijdens de lunch, of bij de koffieautomaat. 

Werkplek #3 Launch Café – Groningen

Niet gratis maar wel goedkoop. In hartje Groningen en voor vijftien euro per dag drink je de koffie gratis en lunch je voor 2 euro. Creatievelingen en IT’ers komen graag in deze sfeervolle café-achtige ruimte met flexplekken en kunst aan de muur. Plus ruimten die je als vast kantoor kunt afhuren én een belhok waar je ongestoord kunt bellen. Sociale interactie, ofwel kennisdeling, is hier net als bij Strijp-S wel gewenst. 

Werkplek #4 The Village Coffee & Music – Utrecht

Dat koffiezetten een wetenschap is, bewijzen de barista’s van The Village Coffee & Music. Het maakt niet uit welke koffie je van de kaart kiest, elk kopje wordt met liefde én kwaliteit gevuld. De sfeer in deze Utrechtse koffiebar is uiterst gemoedelijk en doet denken aan koffiebars in echte koffiesteden als Stockholm, Londen en Berlijn. Denk: een oude, bruine leren bank, krukjes en tafels met stapels kunstzinnige magazines. Ideaal startpunt voor een paar uurtjes brainstormen en het maken van (nieuwe) plannen. 

Werkplek #5 Kennis + Koffie – Rotterdam

Rotterdammers zijn zeer te spreken over deze plek waar je kunt studeren, werken en mensen ontmoeten. Wie googelt komt uit op de site van Café at home, maar wie kennis en koffie intikt, vindt lovende kritieken. De plek in het monumentale gebouw heeft een strak interieur en een overzichtelijke bar. Wie lekker door wil werken of een ingewikkeld rapport moet doorlezen, kan terecht in de stilteruimte. In het aangrenzende caffe Belmondo kun je een gesprek aanknopen of je laten inspireren door anderen. Door de centrale ligging, de ruimte en de vele stopcontacten een prima werkplek voor uw werknemer. 

Werkplek #6 De Hallen en Oosterdok – Amsterdam

Wel de deur uit, maar op zoek naar een iets serieuzere werkplek? Dan kunnen uw werknemers ook terecht bij openbare bibliotheken. Zeker de moeite waard is de Amsterdamse vestiging in de tramremise De Hallen. Aan de Hannie Dankbaarpassage kijk je vanachter de one-side tafeltjes bij het raam over de passage van het complex uit. Naast de bibliotheek is er in het pand dat authenticiteit en sfeer uitademt ook een café/restaurant, kunstuitleen en fietsenwerkplaats. Andere aanrader is de bibliotheek op het Oosterdok. Bovenin deze grootste bibliotheek van het land zijn voortreffelijke werkplekken met een fraai uitzicht over Amsterdam. Rustgevend en met veel andere buiten-de-deur-werkers. Geopend van 10.00 tot 22.00 uur en een hapje en drankje zijn te halen bij La Place.  

Zoek snel de beste werkplek buiten de deur

Staat je medewerker in een onbekende grote stad en wil hij of zij snel en makkelijk de dichtstbijzijnde werkplek buiten de deur vinden?

* Worksnug is een applicatie voor de iPhone die laat zien waar de beste mobiele werkplekken in de omgeving zijn. De app is (op dit moment) te gebruiken in de vijf grote steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden. 

* Intermedair heeft naar aanleiding van een eigen onderzoek naar beste buiten-de-deur-werkplekken een handige Google Maps-kaart gemaakt met alle locaties die als beste uit de bus kwamen. 

* Op sites als Checkjewerkplek.nl en flexplek.nl kun je kijken of er een werkplek beschikbaar is in een meer kantoortuinachtige setting.